Змінили порядок організації міжнародних пасажирських перевезень
Мінінфраструктури наказом від 01.11.2023 р. № 995 внесло зміни до Порядку організації регулярних, нерегулярних та маятникових перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, затвердженого наказом Мінтранспорту від 9.02.2004 р. № 75.
Автори вдосконалили процедури прийняття рішень про відкриття, закриття, внесення змін до функціонуючих маршрутів та продовження дії дозволів на регулярних міжнародних автомобільних маршрутах загального користування.
Отже, розробники внесли чимало різноманітних правок.
Порядок буде відповідати ч. 3 ст. 56 Закону України “Про автомобільний транспорт” від 05.04.2001 р. № 2344-ІІІ. Причому міжнародні перевезення пасажирів перевізники вже здійснюватимуть дотримуючись режиму праці та відпочинку водіїв, встановлений Європейською угодою про роботу екіпажів транспортних засобів, що виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР).
У свою чергу організацією таких перевезень займатиметься Мінінфраструктури. При цьому державний нагляд та рейдові перевірки міжнародних перевезень пасажирів автобусами здійснюватиме Укртрансбезпека.
Після внесених змін перевізник для здійснення перевезень на міжнародному маршруті повинен мати щонайменше три роки досвіду роботи на внутрішніх перевезеннях пасажирів. Водночас кожен автобус матиме свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, а також сертифікат відповідності безпеки руху та екологічній безпеці вимогам країн, територією яких рухатиметься, або свідоцтво відповідності автобуса параметрам комфортності.
Причому Мінінфраструктура надаватиме перевізнику методичну допомогу у підготовці необхідних документів.
У той же час термін прийняття рішення Комісією про відкриття маршруту розробники збільшили з двох тижнів до 30 днів з дня подання заяви.
Проте, тепер Мінінфраструктури повідомлятиме перевізнику про ухвалене рішення про відкриття маршруту у письмовій формі протягом 5 робочих днів з дня його прийняття, а у разі відхилення заяви ще й вказуватиме підстави для такого рішення.
При цьому Комісія може ухвалити рішення про закриття маршруту регулярних або спеціальних регулярних міжнародних перевезень у разі:
  • наявності двох та більше адміністративно-господарських штрафів, передбачених ст. 60 Закону № 2344-ІІІ при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень пасажирів протягом останнього року станом на дату прийняття цього рішення;
  • наявності інформації в порталі електронної системи «Електронна черга перетину кордону», що забезпечує управління, бронювання та адміністрування місця у черзі очікування, про невиконання перевізником щомісяця протягом трьох місяців поспіль більше половини рейсів згідно з розкладом руху станом на дату прийняття цього рішення.
Після внесених коректив законотворці також упорядкували нумерацію.
Наказ набуде чинності з дня офіційного опублікування.