ВР прийняла закон, який наближує Україну до повного застосування митного законодавства ЄС
Верховна Рада (ВР) прийняла закон, який наближає Україну до повного застосування митного законодавства Європейського союзу і дозволить бізнесу адаптуватися до оновлених правил перед переходом в новий Митний кодекс.
22 серпня ВР прийняла в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу» (№ 10411). Прийняті зміни наближають Україну до повного застосування митного законодавства Європейського союзу і фактично завершують введення основної частини митного права ЄС (EU acquis) в законодавство України.
«Наступними масштабними змінами в митне законодавство України буде вже прийняття нового Митного кодексу України, який буде повністю ґрунтуватися на Митному кодексі ЄС. Прийняття законопроекта дозволить вітчизняному бізнесу адаптуватися до оновлених правил у сфері зовнішньоекономічної діяльності і здійснити «м’який» перехід від діючого нового Митного кодексу України» – Держмитслужба.
Очікується, що запропоновані зміни набудуть чинності через 6 місяців після офіційного опублікування Закону. За цей час Кабінет міністрів України та Міністерство фінансів повинні затвердити всі необхідні підзаконні акти. Проте, окремі положення, такі як, наприклад, переваги для АЕО в пріоритетному прибутті та перетині кордону, виключення для всіх підприємств з термінів доставки до кордону час на перебування вантажів в електронній черзі, набудуть чинності з дня наступного за днем опублікування Закону.